czwartek, 29 kwietnia 2010

Zapiekanka warzywno-mięsna

 Nie dziergana a oczywiście do jedzenia. Znalazłam ten przepis jakiś czas temu i pomyślałam, że podzielę sie z wami. Zapiekanka jest przepyszna i zdecydowanie jest jednym z naszych ulubionych dań. Jest bardzo syta, a warzywka w sosie polubi każde dziecko :D Na następny dzień ( i kolejne) odsmażam po prostu na patelni - smakuje jak prosto z piekarnika :D Ja podaję samą zapiekankę, bez żadnych dodatków.

Przepis pochodzi z tej strony: familyfun jednak został przeze mnie zmieniony. Za pierwszym razem zrobiłam bez mięsa, jednak mój mięsożerny mąż nie uznaje obiadu bez porcji mięsa ;) Obie wersje są pyszne i sycące - na prawdę polecam.


Przepis na 8 porcji.

Składniki:

nadzienie:
  • 1 paczka mrożonej mieszanki warzywnej (można użyć dowolnych, świeżych warzyw)
  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 3,5 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 3 kostki rosołowe (dowolne) rozpuszczone w 1,25 szklanki gorącej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku (ja nie dałam)
  • 0,5 szklanki startego sera żółtego (ja używam goudy, ale w przepisie jest parmezan)
Na górę:
  • 0,75 szklanki mąki (w przepisie jest kukurydziana, ale nie znalazłam takiej u nas :( )
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
 Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Zagotuj wodę, posól i wrzuć warzywa. Gotuj przez 4 minuty. Odcedź je i przelej zimną wodą aby zakończyć proces gotowania. Zostaw je z boku.

Na patelni podsmaż mięso. W dużym garnku rozpuść masło, wrzuć pokrojoną cebulę aby się zeszkliła. Następnie dodaj rozpuszczone w wodzie kostki rosołowe oraz mąkę (cały czas mieszając). Dodaj mleko, sól, pieprz, tymianek i kontynuuj mieszkanie aż sos zgęstnieje - ok 4 minuty.

Dodaj do sosu warzywa i mięso, wymieszaj dokładnie. Dodaj ser żółty i raz jeszcze wymieszaj. Konsystencja powinna być zupy-kremu. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody. Przełóż to do żaroodpornego naczynia.

W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mleko, jajko i olej. Wymieszaj dobrze a następnie wylej na umieszczone w naczyniu warzywa w sosie.

Piecz zapiekankę przez ok 25 minut.

Smacznego!

1 porcja to ok. 275kCal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz