Przepis pochodzi z tej strony: familyfun jednak został przeze mnie zmieniony. Za pierwszym razem zrobiłam bez mięsa, jednak mój mięsożerny mąż nie uznaje obiadu bez porcji mięsa ;) Obie wersje są pyszne i sycące - na prawdę polecam.
Przepis na 8 porcji.
Składniki:
nadzienie:
- 1 paczka mrożonej mieszanki warzywnej (można użyć dowolnych, świeżych warzyw)
- 0,5kg mięsa mielonego
- 3,5 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 3 łyżki mąki
- 3 kostki rosołowe (dowolne) rozpuszczone w 1,25 szklanki gorącej wody
- 1 szklanka mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku (ja nie dałam)
- 0,5 szklanki startego sera żółtego (ja używam goudy, ale w przepisie jest parmezan)
- 0,75 szklanki mąki (w przepisie jest kukurydziana, ale nie znalazłam takiej u nas :( )
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
Na patelni podsmaż mięso. W dużym garnku rozpuść masło, wrzuć pokrojoną cebulę aby się zeszkliła. Następnie dodaj rozpuszczone w wodzie kostki rosołowe oraz mąkę (cały czas mieszając). Dodaj mleko, sól, pieprz, tymianek i kontynuuj mieszkanie aż sos zgęstnieje - ok 4 minuty.
Dodaj do sosu warzywa i mięso, wymieszaj dokładnie. Dodaj ser żółty i raz jeszcze wymieszaj. Konsystencja powinna być zupy-kremu. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody. Przełóż to do żaroodpornego naczynia.
W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mleko, jajko i olej. Wymieszaj dobrze a następnie wylej na umieszczone w naczyniu warzywa w sosie.
Piecz zapiekankę przez ok 25 minut.
Smacznego!
1 porcja to ok. 275kCal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz